Chapter One’s-Note-Elementary-Science for PSC-Students-2017

Chapter One’s Note: Elementary Science for PSC Students 2017

Chapter One- Our Environment: In the examination, there are three types of questions. They are MCQ, short answered question and descriptive answered question. Among them, in all parts, a student has to answer competency based question. For this reason, it is necessary having clear idea about a chapter.
Our Environment- we can understand a lot from this title. It tells various things connected to the environment. It describes relationships between living and Non-living Things, mutual dependency between animals and plants etc. These are described in a very simple language. If my little attempt helps you to take a good preparation for this chapter, it will give me a pure enjoyment. You can see star sign beside the important questions, which seem to me important.

Main points of chapter one-

  1. Relationship between living and non-living things
  2. Eco-system
  3. Pollination
  4. Seed dispersal
  5. Food chain and food web

Short Answered Question (Main Text)

  1. What are the differences between food chain and food web?
    Ans: The differences between food chain and food web are given below:
Food chain Food web
1. Food chain is the relation between food and food consumer. 1. Food web is the mutual relation among various food chains.
2. There exist two types of food or more food. 2. There are many types food in a food web
3. In an environment there are many food chains. 3. In an environment there is one food web
4. There are two types of consumers or more than two types of consumers. 4. There are various types of consumers.

2. How do plants depend on animals?
Ans:

  1. Plants depend on animals for making food, pollination, and seed dispersal.
  2. Plants use the carbon dioxide given off by animals to make food.
  3. Plants use the fertilizers as nutrition to grow. This fertilizer is made from the dead body of animals.
  4. Plants are dependent on animals for pollination and seed dispersion.

3. Give three examples of non-living things that human depend on?
Ans:

  1. Human needs air to breathe.
  2. They depend on food to get nutrition for survival.
  3. They also use soil for growing crops and land to build their shelter.

4. What is pollination?
Ans: When pollen is transferred to the female reproductive organs of a plant, it is called pollination. Through pollination plants make seeds and new plants grow from these seeds.

Descriptive Answer Question (Main Text)

1. Explain how snakes and eagles are similar in a food chain?
Ans: The path of food energy in an ecosystem from plants to animals is called food chain. In this process energy is passed from a plant to animals. In a food chain, snakes and eagles are similar. A plant produces its own food using the energy of the sunlight. An insect eats the plant, and a frog eats the insect. In the same process the frog is eaten by the snake, and then the snake is eaten by an eagle. So their works are similar. By them, energy is passed.

2. Describe the correct sequence of food chain that has the following things:

Eagle, grasses, insects, snake, frog   ★
Ans: Grasses →insects→frog→snake→eagle
This is the correct sequence. In a food chain, a plant produces its own food using the energy of the sunlight. An insect eats the plant, and a frog eats the insect. In the same process the frog is eaten by a snake, and then the snake is eaten by an eagle. Like this, energy is passed from  plants to animals.

3. Explain how living things depend on air.
Ans:

  1. Human needs air to breathe.
  2. Human and animals have no existence without air.
  3. Animals use the oxygen given off by plants.
  4. Plants use the carbon dioxide given off by animals.
  5. Air helps to seed dispersal and pollination.

4. Explain why seed dispersal is important for plants. ★

Ans: When animals die, they become organic fertilizers in the soil. Plants use the fertilizers as nutrition to grow. Through pollination plants make seeds. New plants grow from these seeds. Animals such as birds, bees help plants in its pollination. Seed dispersal means the transport of seeds away from the parent plant. Seed dispersal helps plants to create new colonies. So seed dispersal is important for plants.

5. A plant inside your room appears to be dying. Your friend suggests that you move the plant at the window. Why?
Ans: My friend suggested me to move the plant at the window. There are various reasons behind it. A plant needs air, sunlight, water and soil to grow properly. Plants use sunlight, water and carbon dioxide from the air to make their own food. It gets easily sunlight, air and rain water at the window that helps it to grow properly. In brief, it gets congenial environment at the window to grow.

Note: Now, you will get more questions. Based on main text, these questions are made. So, these will help you in solving MCQ also. You can see star signs before some questions which seem to me more important.

More Short Answered Questions

1. What is ecosystem?
Ans: All living and non-living things that exist and interact in one place is called an ecosystem.
2. How organic fertilizer is made in the soil naturally?
Ans: When animals die, they become organic fertilizers in the soil.
3. What is pollination? Or, How do plants make seeds?
Ans: When pollen is transferred to the female reproductive organs of a plant, it is called pollination. Through pollination plants make seeds and new plants grow from these seeds.
4. What is seed dispersal?
Ans: Seed dispersal means the transport of seeds away from the parent plant. Seed dispersal helps plants to create new colonies.
5. What is Energy Flow?
Ans: Living things need energy for survival. Plants get energy from the Sun. Animals get energy from food. This is called Energy Flow.
6. What is food chain?
Ans: The path of food energy in an ecosystem from plants to animals is called food chain.
7. From where does the food chain begin with? ★
Ans: The food chain begins with the green plants.
8. What is food web?
Ans: Several food chains connecting together make a food web.
9. Give examples of living and non-living things?
Ans: People, animals, and plants are living things. Soil, water, air, cars, chairs etc. are of non-living things.
10. Animals use soil and water as habitats. Give example.
Ans: Animals use soil and water as habitats. Some animals like insects or earthworms live in soil; some such as fish or prawn live in water.
11. Give example of plants which use water as habitat?
Ans: Plants such as water Lily and water hyacinth use water as a habitat.

More Descriptive Answered Question

1. How does human depend on non-living things? Or, Explain Relationship between human and non-living things.
Ans: Human depends on non-living things. They need air to breathe, water to drink, and food to get nutrition for survival. They also use soil for growing crops and land to build their shelter. However, human needs shelter, furniture, clothes, appliances etc. to live.

2. How do other animals depend on non-living things for survival? Or, Explain relationship between other animals and non-living things?*
Ans: Other animals depend on non-living things for survival. Animals need air, water, and food to live. They use soil and water as habitats. Some animals like insects or earthworms live in soil; some such as fish or prawn live in water.
3. How do plants depend on non-living things?
Ans: Plants depend on non-living things to survive in their environment. Plants use sunlight, water and carbon dioxide from the air to make their own food. Plants such as water lily and water hyacinth also use water as a habitat.
4. What is an ecosystem? Explain with example?
Ans: Living things depend on non living things for survival in the environment. All living and non-living things that exist and interact in one place is called an ecosystem. It means relationship and interaction between living and non-living things.
Human needs air to breathe, water to drink, and food to get nutrition for survival. They also use soil for growing crops and land to build their shelter. Like human, other animals use air, water, and food to live .They use soil and water as habitats, such as insects or earthworms live in soil, fish or prawn live in water. Plants use sunlight, water and carbon dioxide from the air to make their own food. So in an environment, there is a deep relation between living and non-living things.

5. How do animals depend on plants?
Ans: Animals depend on plants in many ways.

  1. Animals use the oxygen given off by plants.
  2. Animals eat various parts of plants such as stems, leaves, fruits to get energy.
  3. Plants are also used as shelter by the animals. Several animals like monkey, squirrel, and insects use plants for their shelters.
  4. .Birds make nests on trees.
  5. Human beings also use plants to make their houses.

6. How do plants depend on animals?
Ans: The examples of dependence of plants on animals are given below:

  1. Plants depend on animals for making food, pollination, and seed dispersal.
  2. Plants use the carbon dioxide given off by animals to make food. Plants depend on animals for nutrients too.
  3. When animals die, they become organic fertilizers in the soil. Plants use the fertilizers as nutrition to grow.
  4. Trough pollination plants make seeds. New plants grow from these seeds. Animals such as birds, bees help plants in its pollination.

7. How plants and animals depend on each other?
Ans: Plants and animals depend on each other. Some examples are given below:

  1. Animals use the oxygen given off by plants. Similarly, plants use the carbon dioxide given off by animals.
  2. Animals eat various parts of plants such as stems, leaves, fruits to get energy. On the other side, when animals die, they become organic fertilizers in the soil. Plants use the fertilizers as nutrition to grow.
  3. Plants are used as shelter by the animals. Several animals like monkey, squirrel, insects, and birds use plants for their shelters. Animals such as birds, bees help plants in its pollination.
    Like this, plants and animals depend on each other in the environment.

8. Explain food chain.
Ans:
food-chain

Figuer: Food Chain

All animals directly or indirectly depend on plants for their energy. A plant produces its own food using the energy of the sunlight. An insect eats the plant, and a frog eats the insect. In the same process the frog is eaten by a snake, and then the snake is eaten by an eagle. Like this, energy is passed from a plant to animals. The path of food energy in an ecosystem from plants to animals is called food chain. The food chain begins with the green plants.

9. Explain food web.
Ans: In any ecosystem, there are many food chains. All the plants and animals are part of several food chains. For example, a hawk may eat a mouse, a squirrel, a frog, or some other animals. The snake may eat a rabbit, a rat, or some other animals. Several food chains connecting together make a food web.

Click here for Chapter two:  Environment Pollution

9 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.