PSC- Bangladesh and Global Studies: Note of Chapter 3- Part 2

PSC- Bangladesh and Global Studies: Note of Chapter 3- Part 2

pcs note bangladesh and global studiesChapter 3(Historical Places and Monuments of Bangladesh):
Short Questions which have been made based on line to line of text. These help you to gain full marks in MCQ and fill in the blanks.
Mahasthangar
1. Where is Pundranagar situated?
Ans: Pundranagar is situated in Mahasthangar.

*2. Which is the most ancient and largest city of Bangladesh?
Ans: Pundranagar is the most ancient and largest city of Bangladesh

*3. Of which time’s history does Mahasthangar carry?
Ans: Mahasthangar carries evidence of history of Bangladesh since 400 years BC to the next 1500 AD.

*4. When was Pundranagar built?
Ans: Pundranagar was built during the Maurya Dynasty.

5. Where is Pundranagar situared?
Ans: Pundranagar is situated in the western banks of Korotoa River, thirteen kilometers away from Bogra city.

*6.Which is the most ancient inscription of the Bengal?
Ans: Brahmin inscription is the most ancient inscription of the Bengal.

*7. What religious antiquities have been found in Mahasthangar?
Ans: Religious antiquities like ‘Govinda Bhita’, ‘LakshindarerMedh’ and ‘Gokul Medh’ have been found in Mahasthangar.

*8. What is ‘Khodai Pathor’?
Ans: ‘Khodai Pathor’ is a special kind of stone. This stone is 3.35 meters long and 0.91 meters wide.

8. When was Mahasthangar Mosque built?
Ans: Mahasthangar Mosque is a one doomed mosque which was built during the Mughal period.

Wari-Bateshwar
*9. Which is very important archaeological site in Norshingdi district?
Ans: “Wari-Bateshwar” is very important archaeological site in Norshingdi district.

*10. What is “Wari-Bateshwar”?
Ans: Wari and Bateshwar are two neighboring villages located in the Norshingdi district.

11. Where research is still going on?
Ans: Research is still going on in Wari Bateshwar.

*12. Where the evidence of Pala Dynasty is found?
Ans: An archaeological evidence of Pala Dynasty is found in Paharpur.

*13. Which Dynasty’s evidence is found in Paharpur?
Ans: An archaeological evidence of Pala Dynasty is found in Paharpur.

*14. How high is Paharpur?
Ans: Paharpur is almost 24 meters high with an area of 0.10 square kilometers or 10 hectares.

*15. Which is known is ‘Swampur Mahabihar’?
Ans: The most important antiquity of Paharpur is known as ‘Swampur Mahabihar’.

*16. When was it built?
Ans: It was built in the period of king Dharmapala.

17. How many secret chambers are there in Paharpur?
Ans: There are 177 secret chambers in Paharpur.

*18. What is the specialty of the antiquities of Paharpur?
Ans: The antiquities of Paharpur are one of the unique historic monuments of ancient Bengal’s religion and culture.

*19. Who is related to Mynamoti?
Ans: The legend of King Manik Chandra’s wife, Mynamoti is related to Mynamoti.

*20. Who is the wife of King Manik Chandra?
Ans: Mynamoti is the wife of King Manik Chandra.

21. What does Mynamoti carry?
Ans: The ancient monuments of Mynamoti carry the historic prominence of 400 years of south-eastern Bengal for eight to twelve centuries.

22. What archaeological places are found in Mynamoti?
Ans: The notable archaeological places in Mynamoti are ‘Shalbon Bihar’, ‘Kutila Mura’, ‘Raanir Bungalow’, ‘Ananda Bihar’, ‘Rupban Mura’, ‘Bhoj Bihar’ and ‘Mynamoti Dhibi’.

*23. Where many monuments of the Bengal Buddhists civilization were found?
Ans: Many monuments of the Bengal Buddhists civilization were found in Mynamoti.

*24. Where many statues of Jain and Hindu gods were found?
Ans: Apart from the monuments of Buddhist religion many statues of Jain and Hindu gods were also found.

*25. What do the monuments of Mynamoti indicate? Or, Where was good facility to practice education in that period?
Ans: The monuments of Mynamoti indicate that there was good facility to practice education in that period.

*25. What signs are found in Mynamoti?
Ans: There are signs of residential accommodation facilities for teacher and students.

26. Why the Terracotta plates were used?
Ans: Terracotta plates were used on the outer walls and different rooms of the temple for its beautification.

Sonargaon
*27. In which age Sonargaon was the capital city of Bengal?
Ans: Sonargaon was the capital city of the Bengal Sultans in the medieval age at the period of Muslim rule.

*28. Who were the most powerful among the twelve Bhuiya of the Mughal Empire?
Ans: Isa Khan and his son Musa Khan, the most powerful among the twelve Bhuiya of the Mughal Empire.

*29. It was the capital of whom?
Ans: It was the capital of Isa Khan and his son, Musa Khan.

*30. What was it at that time?
Ans: It was the famous business center at that time.

31. What are the notable monuments of Sonargaon?
Ans: The notable monuments of Sonargaon are huge lake,soil mass, destroyed fort,mosque and the ruins of Panam city.

*32. When Dhaka was established as the capital city?
Ans: During the period of Mughal Subedar Shayestha Khan, Dhaka was established as the capital city.

33. How the importance of Sonargaon gradually started to decrease?
Ans: When Dhaka was established as the capital city during the period of Mughal Subedar Shayestha Khan, the importance of Sonargaon gradually started to decrease.

*34. Who made a museum of folk art in 1975 so that the pride of Sonargaon lasts?
Ans: Shilpacharya Jainul Abedin made a museum of folk art in 1975 so that the pride of Sonargaon lasts.
Lalbagh Fort

*35. When did the construction of Lalbagh Fort begin? Or, Why did the Lalbagh Fort remain incomplete?
Ans: The construction of Lalbagh Fort began 1678 during Dhaka’s Subedar by Shahjada Mohammad Azam, son of Mughal Emperor Aurangazeb. He could not finish his work because he had to leave Dhaka. So it remained incomplete.

*36. Who was the son of Mughal Emperor Aurangazeb?
Ans: Shahjada Mohammad Azam was the son of Mughal Emperor Aurangazeb.

37. How many entrance paths are there in Lalbagh fort?
Ans: There are two entrance paths at the north and south sides of the fort.

*38. What is the name of the court?
Ans: There is a court hall named Diwan-e-Aam’.

*39. Who is the daughter of Shayestha Khan?
Ans: Pori Bibi is the daughter of Shayestha Khan.

*40. What is the specialty of Lalbagh fort?
Ans: The specialty of the Lalbagh fort is that it is completely made of bricks.
Ahsan Manzil

41. What was Ahsan Manzil?
Ans: Ahsan Manzil was the palace of the nawabs of Dhaka.

42. Where is it situated?
Ans: It is situated in Kumartuli at the bank of Buriganga river.

*43. Who built it?
Ans: It was built by Zamindar Sheikh Enayetullah.

*44. Who was Zamindar Sheikh Enayetullah?
Ans: Zamindar Sheikh Enayetullah was the owner of Zamalpur Porgona of Barisal during the Mughal period.

*45. Who was the son of Enayetullah?
Ans: Matiullah was the son of Enayetullah.

*46. How it turned into trade center?
Ans: The French people bought it from Matiullah , son of Enayetullah, and turned into trade center.

47. Who named it Ahsan Manzil?
Ans: Nawab Abdul Gani named it Ahsan Manzil after his son Ahsanullah.

*48. Which are the most illustrious rooms of Ahsan Manzil?
Ans: ‘Kumud Koli’, ‘Jalsa Ghar’, ‘Darbar Hall’ and ‘Rang Mahal’ are the most illustrious rooms of Ahsan Manzil.

*49. How did it lose its significance?
Ans: Ahsan Manzil lost its signifance after the abolition of the Zamindari system.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.